Gratis verzending vanaf €45 (BE €59) | Levertijd 1-3 werkdagen

De caloriebehoefte van je hond berekenen

Hoeveel voer moet ik mijn hond geven

Het voeren van je hond lijkt misschien een eenvoudige taak, maar het is cruciaal voor zijn gezondheid en welzijn. De juiste hoeveelheid voer hangt af van verschillende factoren, zoals het ras, de leeftijd, het gewicht, de activiteit en de gezondheidstoestand van je hond. Iedere hond is anders, maar om een beetje een houvast te hebben is het slim om de caloriebehoefte van je hond te berekenen. 

Om deze redenen hebben wij deze tool ontwikkeld om hondeneigenaren te helpen de juiste hoeveelheden voeding aan hun hond te geven. Iedere hond is anders, en daarom is het belangrijk om het gewicht van je hond in de gaten te houden en indien nodig je hond meer eten of juist minder te geven.

Bereken de dagelijkse caloriebehoefte van mijn hond

Wat is de levensfase van je hond?

Lichaamsgewicht hond

Gewicht: kg

Wat is het activiteits niveau van jouw hond?

Activiteitsniveau:

Is je hond gesteriliseerd of gecastreerd?

gesteriliseerd of gecastreerd:

Afvallen of aankomen?

Dagelijks benodigde calorien: 356.38 kcal/dag

Hoe wordt de caloriebehoefte berekend

Formule: Dagelijkse caloriebehoefte = (70 x kg0.75) x (soort + gecastreerd)  x levensfase x activiteitsniveau x afvallen/aankomen

  1. Bereken RER (Resting Energy Requirement)

    • Formule: RER = 70 × gewicht in kg0.75
  2. Soort en gecastreerd/gesteriliseerd

    • Waarde voor soort: Honden = 1.6, Katten = 1.2
    • Niet gecastreerd 0
    • Wel gecastreerd +0.2
  3. Levensfase

    • Volwassen hond = 1
    • Puppy 9-12 maanden = 1.5
    • Puppy 6-9 maanden = 1.75
    • Puppy 4-6 maanden = 2
  4. Activiteitsniveau

    • Inactief = 0.75
    • Gemiddeld = 1
    • Erg actief = 1.5
  5. Afvallen of aankomen

    • Aankomen = 1.5
    • Afvallen = 0.9
    • Gewicht behouden = 1

Aanbeveling: Geef je hond niet meer dan 10% minder voedsel om hem te laten afvallen. Voor hardnekkige gewichtsproblemen, raadpleeg je dierenarts.

Naast het voer is er meer om op te letten

Regelmatige lichaamsbeweging: Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging krijgt. Dagelijkse wandelingen, spelen in de tuin of park en interactief speelgoed kunnen helpen om je hond actief en gezond te houden.

Voedingsschema: Het is vaak beter om je hond meerdere kleine maaltijden per dag te geven in plaats van één grote maaltijd. Dit kan helpen om de stofwisseling van je hond te stimuleren en de kans op overeten te verminderen.

Traktaties: Houd rekening met traktaties en snacks in de dagelijkse calorie-inname van je hond. Vermijd overmatige traktaties en kies voor gezonde opties zoals speciale hondenkoekjes met weinig calorieën.

Hydratatie: Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers en schoon water. Voldoende hydratatie is essentieel voor de algehele gezondheid van je hond.

Ga regelmatig naar de dierenarts: Plan regelmatige bezoeken aan de dierenarts om de gezondheid en het gewicht van je hond te controleren. De dierenarts kan je ook helpen met het aanpassen van het dieet van je hond indien nodig.

Aanpassingen aan dieet: Honden hebben verschillende voedingsbehoeften afhankelijk van hun leeftijd, ras, en gezondheidstoestand. Overleg met je dierenarts over het beste dieet voor je hond, inclusief specifieke voedingsmiddelen en eventuele supplementen.

Afsluitend

Je weet nu hoeveel je hond dagelijks binnen moet krijgen in calorieën, maar niet ieder voer geeft aan hoeveel calorieën erin zitten. Ook hiervoor hebben we een handige rekentool ontwikkeld om je te helpen. Met deze tool kun je eenvoudig een geschat aantal calorieën per kilogram berekenen door de percentages voor vocht, eiwit, vet, ruwe vezels en as in te voeren, vaak te vinden onder 'Analytische Bestanddelen'. Hiermee krijg je snel en gemakkelijk inzicht in het caloriegehalte van het voer, zelfs als deze informatie niet expliciet op de verpakking staat vermeld.

Met deze uitgebreide informatie en hulpmiddelen hopen we je te helpen om je hond gezond en gelukkig te houden. Onthoud dat een gezond gewicht cruciaal is voor de algehele gezondheid en het welzijn van je hond.